Yumeko katoen

In bed en bad: liefde, vriendschap en respect

Roeland is zzp’er. Hij moet zelf bedenken hoe hij zijn pensioen regelt. Hij heeft ervoor gekozen dit ecologisch en duurzaam te beleggen in een vakantiehuis in Drenthe. Op een klein park naast het Orvelterveld, zonder asfalt en straatlantaarns, waar stil nog echt stil en donker nog echt donker is.

Herbouwd

Het oude huisje uit 1962 was bijna geheel verrot. We hebben het laten herbouwen. Met muren, een vloer en een dak in een dampopen constructie van vlas en thermo-gemodificeerd naaldhout. Met 24 zonnepanelen uit Duitsland (en dus bewust niet uit het Oeigoeren-uitbuitende China!) en een innovatieve waterzuiveringsinstallatie uit Friesland.

Ook het interieur wilden we duurzaam en fairtrade verzorgen. Er is geen meubelstuk nieuw gekocht. Maar ja, wat te doen met matrassen en bedtextiel? Daar ging tweedehands ons wat te ver. De matrassen zorgden voor hoofdbrekens, omdat duurzaam én betaalbaar moeilijk samen lijkt te gaan. Toch hebben we ze gevonden (MattSleeps). En qua bed en bad: Kayori en Yumeko. Beide merken werken samen met Fairtrade-producenten, wat voor ons een belangrijk criterium is.

Kayori & Yumeko

Kayori is een verzameling meisjesnamen uit Japan en betekent ‘liefde, vriendschap en respect’. Op basis van deze waarden worden alle producten van dit Nederlandse merk geproduceerd. We kochten er niet alleen ons bedtextiel, maar ook de handdoeken, shampoo, conditioner, bodylotion en handzeep.

Een ander prachtig verantwoord bedtextiel-merk is Yumeko, ook een Nederlands merk. Hier kochten we onder meer hoofdkussens en kussenbeschermers. De hoofdkussens die we kozen zijn Kapok medium en Halfdons zacht. Het kapok komt uit Indonesië, dons en veren uit Nederland en Duitsland. Dit laatste materiaal is geproduceerd onder strenge dierenwelzijnsregels.

Eigenlijk wilde ik het hele Duurzame Warenhuis in Amersfoort wel leegkopen met mooi servies, plaids, kussens, ovenschalen, placemats, zeepbakjes… Maar eerlijk is eerlijk: zowel de geldbuidel als mijn geweten lieten van zich horen. Echt duurzaam consumeren is niet méér produceren. Het is vooral ook hergebruiken wat je kunt. Dit hebben wij waar mogelijk toegepast in de Ecolodge. En zo komt de keukeninventaris van mijn in 2022 overleden oma weer tot zijn recht.

Deze blog verscheen in december 2023 in aangepaste vorm als
column in het
Nieuw Mos
Magazine
.

 

Bekijk de foto’s om te zien hoe het geworden is!

Als gebruiker van de Kayori-producten kunnen wij onze gasten dezelfde producten leveren met een korting van 25% op de winkelprijs. Als je meer hierover wilt weten, neem dan contact op met Annemarie via info@ecolodgedebosuil.nl

Yumeko kussens