Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 2)

3. Thermo-gemodificeerd hout

Over de duurzaamheid van thermo-gemodificeerd hout valt te twisten. Wij hebben gekozen voor snel-groeiend hout (vuren en grenen) uit Scandinavië in tegensteling tot tropisch hardhout. Thermo-gemodificeerd betekent dat het hout lange tijd is verhit tot 200 graden. De voordelen:

  • Verlengt de levensduur van het hout met 10 tot 25 jaar
  • Goed bestand tegen houtrot en schimmels
  • Hoge isolerende werking
  • Minimale werking van het hout zelf
  • Lichtgewicht

Thermo-gemodificeerd hout is gebruikt voor de bekleding van het huis, de schuur en de sauna en voor de veranda en diverse opstapjes.

4. Zonnepanelen

Wij hebben gekozen voor Solarwatt zonnepanelen uit Duitsland. Heel bewust níet uit een Aziatisch land, omdat de arbeidsomstandigheden daar uiterst discutabel zijn.

De zonnepanelen hebben een glazen achterkant ipv plastic. Glas-op-glas panelen hebben een hogere opbrengst, gaan langer mee en kunnen tegen extreme weersomstandigheden. Ze worden vervaardigd in Duitsland in een innovatieve en geautomatiseerde fabriek.

5. Verwarming

Alle verwarming werkt op elektriciteit die duurzaam is opgewekt. Hetzij door onszelf, hetzij door windmolens. De folievloerverwarming in de kamer en de badkamer zorgen voor een aangenaam klimaat. Door de goede isolatie van het huis blijft deze warmte lang hangen.

Daarnaast hebben we elektrische warmtepanelen en 2 airco-warmtepompen opgehangen.

6. Warm water

Het water wordt verwarmd middels een warmtepompboiler in de schuur. Het voordeel van een warmtepompboiler is dat deze (veel) minder energie gebruikt dan bijvoorbeeld een CV op gas of een elektrische boiler. Dit komt door een slim gebruikt van lucht en vloeistof. Het water uit onze warmtepompboiler gaat naar een elektrische boiler in huis, waardoor deze nauwelijks energie verbruikt én er altijd voldoende warm water is. Ze zijn samen goed voor 420 liter.

7. Waterrecycling

Het water uit de douche en het bad wordt hergebruikt voor doorspoelen van het toilet en de wasmachine. Dit gebeurt in de hydraloop. Hydraloop is een onderneming uit Friesland, die sinds 2018 de ene prijs na de andere in de wacht sleept voor haar innovatieve zuiveringssysteem. Het principe is, simpel uitgelegd: gebruikt water wordt opgevangen en naar de hydraloop gepompt. In de hydraloop zitten microben die het water zuiveren, zodat het schoon, helder en gedesinfecteerd wordt. De hydraloop zuivert het water via een aantal gecombineerde processen en zorgt voor schoon, gedesinfecteerd water.

Meer lezen over eco bij de ecolodge? Check ook ‘Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 1)