Isovlas

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 1)

1. Houtskeletbouw

Hout is een duurzaam bouwmateriaal omdat het een veel kleinere invloed op het milieu heeft dan steen en beton. Dat heeft vooral te maken met het productieproces. Voor baksteen en cement, de grondstof voor beton en metselmortel, is namelijk altijd een verhitting van materialen nodig.

www.degroenewoning.nl

2. Isolatie
Isovlas

Onze muren zijn geïsoleerd met vlas. Vlas is een plant die wordt geteeld voor de linnenindustrie. Er worden kleding, gordijnen en lakens van gemaakt. Vlas wordt dus niet specifiek geteeld om isolatiemateriaal van te maken. Voor isolatiemateriaal worden de zogenoemde korte vezels gebruikt die overblijven tijdens het spinnen van garen. Het is een natuurlijke reststroom uit de linnenindustrie.

De voordelen van vlas:

  • Er is weinig tot geen energie nodig om er isolatiemateriaal van te maken, het gaat minimaal 75 jaar mee, is volledig recyclebaar en heeft een positieve CO2-balans
  • Isovlas heeft de laagste zogenoemde MKI-score (MKI staat voor Milieu Kosten Indicator. Het betreft een schaduwprijs die de kosten vertegenwoordigt die nodig zijn om de schadelijke milieueffecten van de productie van een product te compenseren) van alle isolatiematerialen
  • Vlas is van nature vochtregulerend. Hierdoor krijg je geen inwendige condensatie, wat je met minerale wol wel hebt.
  • Vlas is geluiddempend, isolerend tegen brand en insectenwerend
  • Hoge RC-waarde (hoe hoger de RC-waarde hoe minder energie er door een isolatieproduct gaat)
  • Warmteaccumulatie (wat staat voor hoe snel of langzaam energie door een product gaat): ligt bij vlasisolatie in lichte constructies een factor vier hoger dan bij synthetische isolatieproducten. Hierdoor blijft het in de zomer op een dag gemiddeld een graad of vier koeler. In de winter komt de kou juist minder snel naar binnen en blijft het warmer

https://www.bouwmaat.nl/alles/materiaal/voordelen-van-isovlas/www.isovlas.nl

Triple glas

In de schuifpui zit triple glas. De voordelen van triple glas:

  • Triple glas gaat warmteverlies tegen en het houdt de kou buiten
  • Triple glas heeft ook geluidswerende eigenschappen
  • Het is moeilijker te breken dan dubbel glas (dus deels inbraakwerend)

In alle andere kozijnen zit HR++ glas.

Daglichtkoepel

In de noordzijde van het dak hebben we een 50×50 cm glazen lichtkoepel van Lightway. We hebben gekozen voor een koepel met daarin een speciaal isolatie-element. ‘De Blue Performance is een isolatie-element met dubbel of drievoudig glas (gevuld met argongas), geïntegreerd in een polystereen (XPS) isolatieplaat. Lightway heeft daarmee een unieke oplossing die de isolatie van de daglichtbuis hermetisch integreert in de isolatielaag, waarmee de koudebrug echt wordt opgeheven.’

https://www.lightwaynederland.nl/duurzaam/

Meer lezen over eco bij de ecolodge? Check ook de blog over onze Hydraloop en ‘Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 2)‘ !