Hoezo hydraloop?

Luxe en duurzaam, dat waren de twee kernwoorden voor het maken van de ecolodge. En met luxe bedoelt Roeland vooral: lekker kunnen douchen, uitgebreid kunnen badderen en een sauna. Daar gaat heel wat water en stroom in zitten. We hebben verschillende opties onderzocht om zo goed met water om te gaan. Grofweg waren er twee mogelijkheden: 1. Regenwater opslaan, zuiveren en gebruiken en 2. Gebruikt water recyclen. En de combinatie van deze twee.

Water slim recyclen

Uiteindelijk hebben we gekozen voor het Hydraloop systeem. Hydraloop is een onderneming uit Friesland, die sinds 2018 de ene prijs na de andere in de wacht sleept voor haar innovatieve zuiveringssysteem. Het principe is, simpel uitgelegd: gebruikt water wordt opgevangen en naar de hydraloop gepompt. In de hydraloop zitten microben die het water zuiveren, zodat het schoon, helder en gedesinfecteerd wordt. Dit water kan dan weer worden gebruikt voor het toilet, de wasmachine of de tuin. Onderaan deze blog kun je er meer over lezen.

Gezond verstand gebruiken

Inmiddels zijn er verschillende versies van het systeem. Wij hebben de kleinste gekozen. Deze is zo groot als een koelkast en past makkelijk in een kast. Via een app kunnen we zien hoeveel water er gerecycled is. Ook kunnen we de hydraloop afkoppelen als bijvoorbeeld het bad een keer moet worden schoongemaakt met een niet-ecologisch verantwoord middel.

Om de microben gezond te houden is het daarom ten strengste verboden om onder de douche of in bad haarverf uit te spoelen en chloor of andere chemische producten te gebruiken. Positief gesteld: om de waterzuivering zuiver te houden is het belangrijk om alleen ecologisch verantwoorde producten te gebruiken bij het douchen. 

Geïsoleerd

In theorie maakt een hydraloop het volgende geluid: ‘In de stand-bystand en tijdens de grijswaterbehandeling produceren de Hydraloop-apparaten een geluid van ongeveer 44 db, vergelijkbaar met het geluid van een stille vaatwasser. Tijdens het behandelingsproces hoor je het geluid van de opgeloste luchtflotatie (luchtbellen) in het apparaat en kort het geluid van de waterpomp in actie.’ In de hout-skeletbouw-praktijk blijkt dit anders. Daarom hebben wij onze hydraloop verpakt in een kast met akoestische isolatie-panelen. Nog steeds zul je de hydraloop af en toe horen. En dan weet je: ik kan gerust nóg een keer in dat heerlijke bad, want het water wordt goed besteed.

Tech specs

Zoals beloofd voor de echt geïnteresseerden een nadere toelichting: het behandelingsproces verwijdert haar, vuil, zeep en andere vervuiling uit grijs water zonder gebruik te maken van filters, membranen of chemicaliën. De Hydraloop grijswaterbehandeling combineert zes technologieën: bezinking, flotatie, opgeloste luchtflotatie, schuimfractionering, een aerobe bioreactor en desinfectie van het behandelde water met krachtig UV-licht, waardoor alle pathogene micro-organismen worden geïnactiveerd. Dus.

Lees onze blogs als je meer wil weten over de duurzame manier waarop we het huisje hebben verbouwd en ingericht.

Hydraloop Ecolodge De Bosuil Westerbork