Hoe maak je van je verblijf bij Ecolodge De Bosuil een digitale detox?

In een wereld waarin we constant verbonden zijn, voelt het soms alsof onze smartphones en schermen meer aandacht vragen dan de natuur om ons heen. Bij Ecolodge De Bosuil willen we je uitnodigen om die verbinding tijdelijk te verbreken en je volledig onder te dompelen in de rust en schoonheid van onze omgeving, hier midden in Drenthe. Maar hoe maak je van je verblijf een succesvolle digitale detox? Hier zijn enkele tips om het meeste uit je offline ervaring te halen:

1. Bereid je voor

Een goede digitale detox begint al thuis. Laat vrienden, familie en collega’s weten dat je een paar dagen offline bent. Stel een out-of-office e-mail in en communiceer duidelijke grenzen. Dit geeft je gemoedsrust tijdens je verblijf.

2. Laat je devices thuis (of opgeborgen)

Overweeg om je smartphone, tablet en laptop thuis te laten. Vind je dat een te grote stap? Zet je apparaten dan op vliegtuigmodus en bewaar ze in een lade of in je auto tijdens je verblijf. Hierdoor verminder je de drang om ze te gebruiken.

3. Stel je doelen

Vraag jezelf af waarom je een digitale detox wilt doen. Is het om meer in het moment te leven? Je creativiteit te herontdekken? Of gewoon om tot rust te komen? Het stellen van een intentie kan je helpen gefocust te blijven. Zo heeft Annemarie vanwege haar Long Covid klachten vooral rust nodig om fysieke klachten te verminderen en merkt Roeland dat hij hierdoor betere oplossingen voor complexe zakelijke uitdagingen kan vinden.

4. Dompel je onder in de natuur

Bij Ecolodge De Bosuil ben je omringd door prachtige bossen en weelderige natuur. Maak gebruik van de wandel- en fietsroutes die we voor je klaar hebben gelegd, luister naar het gefluit van de vogels, of ontdek nieuwe planten en dieren. De natuur heeft een bewezen ontspannend effect op lichaam en geest.

5. Probeer iets nieuws

Gebruik je schermvrije tijd om een nieuwe hobby te proberen. Denk aan schilderen, lezen, schrijven of fotografie met een analoge camera. Onze boekenkast en de persoonlijke ervaringen van Annemarie bieden volop inspiratie.

6. Mediteer of doe aan yoga

Laat de stress van het dagelijks leven los door mindfulness-oefeningen te doen. We raden gasten die hun innerlijke rust willen vinden ook aan om gebruik te maken van onze ruime tuin met voldoende privacy om daar yoga te doen, te mediteren of gewoon op een ligstoel een middagdutje te doen.

7. Verbind met anderen

Gebruik je detox-ervaring om echt contact te maken met je reisgenoten of andere gasten. Speel een bordspel, deel verhalen bij het sterrenlicht, of bereid samen een maaltijd in de keuken. Zeker als je met een groter gezelschap vakantie viert. Wist je dat je via ons ook het zespersoons natuurhuisje naast De Bosuil kunt huren? Kijk maar eens op www.natuurhuisjedespecht.nl voor de mogelijkheden!

8. Reflecteer op je ervaring

Neem elke avond een moment om je dag te evalueren. Wat heb je gemist aan je apparaten? Wat juist niet? Schrijf je gedachten op in een notitieboek. Deze reflectie kan je helpen om ook na je verblijf bewuster om te gaan met technologie.

Een ervaring om te koesteren

Onze gasten delen vaak hoe ze hun verblijf bij ons hebben ervaren. Zoals Iris schrijft:

“Wij hebben een heerlijk mega ontspannen verblijf gehad in jullie perfecte luxe eco lodge. Binnen no time volledig in de relax modus waarbij de fijne sauna en whirlpool ook goed meewerkten! Ook top is dat alles er al is, dus alle meegesleepte zeep shampoo , douchegel konden zo weer ongebruikt de tas in. We hebben het heerlijk gehad en komen graag nog een keer terug!”

Waarom kiezen voor een digitale detox?

De voordelen van een digitale detox zijn enorm. Het vermindert stress, verbetert je slaap en geeft je de kans om volledig aanwezig te zijn in het moment. Bij Ecolodge De Bosuil creëren we een omgeving waarin je die verbinding met jezelf en de natuur kunt herstellen.

Dus, ben je klaar om los te koppelen en op te laden? Boek je verblijf en ontdek de kracht van een digitale detox!

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 5)

15. Verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen

 

De verzorgingsproducten in huis zijn van Kayori:

  • zonder agressieve reinigers als SLS, parabenen of PEG
  • 100% natuurlijk, dierproefvrij en vegan
  • de glazen flacons vullen we steeds opnieuw uit een grootverpakking, waardoor we weinig verpakkingsmateriaal hoeven weg te gooien

We gebruiken zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen. Merken die we gebruiken zijn Brauzzz, Ecover en Klok.

16. Regenwaterafvoer

Ons regenwater gaat direct de grond in, dus niet in het riool. In het voorjaar van 2024 zullen we nog een aantal regentonnen plaatsen achter het huis, zodat we daarmee de tuin van water kunnen voorzien.

17. Tweedehands materialen

  • Alle kozijnen aan de oost-, -noord- en westzijde van het huis
  • De voordeur en de achterdeur
  • Het dakraam op zolder
  • De keuken inclusief inductiekookplaat, koelkast en afzuigkap
  • Het bubbelbad
  • De sauna (exclusief de kachel)
  • De douchedeur
  • De wasbak en de kranen
  • Het fonteintje in het toilet
  • De zoldertrap
  • De dekbedden (uiteraard gereinigd)
  • Alle meubels en accessoires
  • Al het beeld- en geluidmateriaal
  • De hele keukeninventaris m.u.v. de Kombekk-snijplank, het kwastje en de garde
  • Theedoeken, keukenhanddoeken, schoonmaakdoekjes, emmer e.d. (met dank aan oma Feiken 20-04-1925 – 15-04-2022)
Google reviews Ecolodge De Bosuil Westerbork Midden Drenthe

Ecolodge De Bosuil: Luxe, Rust en Natuur volgens onze Gasten

Wat maakt een verblijf in Ecolodge De Bosuil zo bijzonder?

Onze gasten kunnen dat het beste vertellen! Met woorden vol enthousiasme omschrijven zij hoe de combinatie van luxe, rust en een prachtige omgeving hun verblijf onvergetelijk maakt. Hieronder een samenvatting van wat je kunt verwachten, gebaseerd op de ervaringen van onze bezoekers.

Een Oase van rust in een adembenemend decor

Veel gasten prijzen de serene rust rondom de ecolodge, midden in de natuur. “Alles viel direct bij binnenkomst van ons af. De stilte hier is hoorbaar en het uitzicht door de enorme glazen pui is als een groot schilderij,” beschreef een gast. Of zoals een andere bezoeker het verwoordde: “Donker is hier écht donker en stil, stil. Perfect om helemaal tot rust te komen.” Met wandel- en fietspaden direct voor de deur, stap je vanuit de lodge zo de natuur in, waar je kunt genieten van eindeloze rust en ruimte.

Luxe faciliteiten die het verblijf compleet maken

Onze gasten noemen de luxe voorzieningen vaak als hoogtepunt van hun verblijf. De privé Finse sauna, de tweepersoons whirlpool en de regendouche worden met veel enthousiasme ontvangen: “Binnen no-time volledig in de relaxmodus, waarbij de fijne sauna en whirlpool ook goed meewerkten!” Voor lange mensen is Ecolodge De Bosuil bovendien perfect: “De bedden zijn extra lang en echt geweldig. Ik kan me niet herinneren ooit in een beter bed te hebben geslapen.”

Een warm thuis in de natuur

Naast de luxe en rust valt ook de warme, uitnodigende sfeer van de ecolodge op. Een gast vertelde: “Het huisje voelt bij binnenkomst al als een thuis. Alles is met veel zorg ingericht, en dat merk je in de kleinste details, zoals de aanwezige kruiden in de keuken en de heerlijke zeep in de badkamer.” Ook gezinnen genieten volop van de ruimte en voorzieningen: “Onze meiden vonden het bubbelbad geweldig! Alles is af en heerlijk ruim.”

Een perfecte uitvalsbasis

De ecolodge is niet alleen een plek om te ontspannen, maar ook een uitstekende uitvalsbasis om Drenthe te verkennen. Orvelte, Westerbork en de omliggende natuurgebieden zijn dichtbij en perfect voor wandel- en fietstochten. Zoals een gast enthousiast opmerkte: “Wij hebben enorm genoten van de prachtige wandelroutes en het feit dat je nergens de auto voor nodig hebt.”

Met zulke lovende woorden van onze gasten nodigen we je graag uit om zelf te ervaren waarom Ecolodge De Bosuil zo’n bijzondere plek is. Of je nu komt voor rust, luxe of avontuur in de natuur, één ding is zeker: een verblijf hier overtreft al je verwachtingen.

Lees meer over de faciliteiten van de ecolodge, wandelroutes en tips voor uitstapjes in de omgeving.

Wil je met een grotere groep erop uit? Boek dan ook het huisje naast onze ecolodge! Kijk op www.natuurhuisjedespecht.nl voor de beschikbaarheid.

Yumeko eco

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 4)

12. Matrassen van MattSleeps

Echt duurzame matrassen vonden we wel héél duur (voor eigen huis zijn ze zeker aan te raden). We hebben een alternatief gevonden in de matrassen van MattSleeps.

Deze matrassen zijn een combinatie van tencel (een duurzame stof, namelijk viscose van eucalyptus) en verschillende soorten schuim. ‘Al onze schuimen worden in Europa geproduceerd en hebben het CertiPUR en Oeko-tex certificaat. (…)  De lijm die wordt gebruikt is op waterbasis en er worden geen dierlijke producten gebruikt.’

13. Bed- en badlinnen van Kayori en Yumeko

Een van de meest mens-, dier- en natuur-uitbuitende industrieën is de textielindustrie. Eerlijke arbeidsomstandigheden en een schone productie vinden we belangrijk. In ons huis gebruiken we daarom duurzaam en fairtrade geproduceerd textiel van de merken Kayori en Yumeko.

  • Hoeslakens
  • Dekbedovertrekken en kussenslopen
  • Moltons
  • Kussens
  • Handdoeken en washandjes
  • Sanitair matten


Zie voor meer hierover de blog met de titel ‘Liefde, vriendschap en respect

14. Toiletpapier

Ons toiletpapier is gemaakt van bamboe. Het voordeel van bamboe is dat het ontzettend snel en makkelijk groeit. Het kan bovendien zonder pesticiden, kunstmest en chemicaliën worden verbouwd. De producent The Good Roll besteedt 50% van de nettowinst aan het bouwen van toiletten in Ghana.

 

Meer lezen over eco bij de ecolodge? Check ook

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 1)‘ 

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 2)‘ en

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 3)

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 3)

8. Oprit van olivijn

Olivijn is een steensoort die in grote delen van de wereld in enorme hoeveelheden voorkomt. In ons polderlandje is geen olivijn te vinden, maar de Duitse Eiffel bijvoorbeeld, ligt er vol mee. Olivijn haalt CO2 uit de lucht en breekt deze in de loop van de tijd af. Vooral als brokjes olivijn in contact komen met water en plantenwortels, neemt het bufferend vermogen flink toe. Op deze manier gebruikt, levert olivijn een bijdrage aan de CO2-reductie in de atmosfeer. Een bijkomend voordeel is dat olivijn wordt omgezet in kalkachtige producten, waardoor verzuring van de bodem wordt tegengegaan. Zie www.greensand.com

9. Laadpaal

Voor degenen die het rijden op fossiele brandstoffen al vaarwel hebben gezegd, hebben we een laadpaal op het terrein.

10. Duurzame verf

De muren en meeste kozijnen zijn geschilderd met duurzame, minerale verf. Ook alle balken en de deuren zijn bewerkt met een ecologisch middel om verkleuring tegen te gaan. Wij lieten ons adviseren door en kochten onze spullen bij www.greenpaints.nl

11. EVC-laminaat

Als vloerbedekking hebben we gekozen voor laminaat, omdat dit onderhoudsarm is. Ook belangrijk als je een huis wilt verhuren. EVC-laminaat is ‘het ecologische zusje van PVC’. Gedeeltelijk gemaakt van hergebruikte materialen, 100% afbreekbaar en recyclebaar.

Meer lezen over eco bij de ecolodge? Check ook

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 1)‘ en

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 2)

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 2)

3. Thermo-gemodificeerd hout

Over de duurzaamheid van thermo-gemodificeerd hout valt te twisten. Wij hebben gekozen voor snel-groeiend hout (vuren en grenen) uit Scandinavië in tegensteling tot tropisch hardhout. Thermo-gemodificeerd betekent dat het hout lange tijd is verhit tot 200 graden. De voordelen:

  • Verlengt de levensduur van het hout met 10 tot 25 jaar
  • Goed bestand tegen houtrot en schimmels
  • Hoge isolerende werking
  • Minimale werking van het hout zelf
  • Lichtgewicht

Thermo-gemodificeerd hout is gebruikt voor de bekleding van het huis, de schuur en de sauna en voor de veranda en diverse opstapjes.

4. Zonnepanelen

Wij hebben gekozen voor Solarwatt zonnepanelen uit Duitsland. Heel bewust níet uit een Aziatisch land, omdat de arbeidsomstandigheden daar uiterst discutabel zijn.

De zonnepanelen hebben een glazen achterkant ipv plastic. Glas-op-glas panelen hebben een hogere opbrengst, gaan langer mee en kunnen tegen extreme weersomstandigheden. Ze worden vervaardigd in Duitsland in een innovatieve en geautomatiseerde fabriek.

5. Verwarming

Alle verwarming werkt op elektriciteit die duurzaam is opgewekt. Hetzij door onszelf, hetzij door windmolens. De folievloerverwarming in de kamer en de badkamer zorgen voor een aangenaam klimaat. Door de goede isolatie van het huis blijft deze warmte lang hangen.

Daarnaast hebben we elektrische warmtepanelen en 2 airco-warmtepompen opgehangen.

6. Warm water

Het water wordt verwarmd middels een warmtepompboiler in de schuur. Het voordeel van een warmtepompboiler is dat deze (veel) minder energie gebruikt dan bijvoorbeeld een CV op gas of een elektrische boiler. Dit komt door een slim gebruikt van lucht en vloeistof. Het water uit onze warmtepompboiler gaat naar een elektrische boiler in huis, waardoor deze nauwelijks energie verbruikt én er altijd voldoende warm water is. Ze zijn samen goed voor 420 liter.

7. Waterrecycling

Het water uit de douche en het bad wordt hergebruikt voor doorspoelen van het toilet en de wasmachine. Dit gebeurt in de hydraloop. Hydraloop is een onderneming uit Friesland, die sinds 2018 de ene prijs na de andere in de wacht sleept voor haar innovatieve zuiveringssysteem. Het principe is, simpel uitgelegd: gebruikt water wordt opgevangen en naar de hydraloop gepompt. In de hydraloop zitten microben die het water zuiveren, zodat het schoon, helder en gedesinfecteerd wordt. De hydraloop zuivert het water via een aantal gecombineerde processen en zorgt voor schoon, gedesinfecteerd water.

Meer lezen over eco bij de ecolodge? Check ook ‘Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 1)

Met kids vakantie vieren in en om Westerbork

Dus… je gaat met je gezin een week genieten in Drenthe. Met de ecolodge van Annemarie en Roeland in Westerbork als basis. Hoe vermaak je de kinderen zonder dat je veel geld uit hoeft te geven aan tickets voor attracties?

Hierbij tien tips, doe er je voordeel mee!

  1. Loop samen het ‘Houten pad van Theodoor’ bij Orvelte. Hebben jullie de smaak te pakken? Op Drenthe.nl staan nog veel meer belevingspaden en speelbossen!
  2. Maak een veldboeket in de pluktuin bij Roos van Hijken, Meerweg 9, 9415 TC Hijken (telefoon: 0593524150, e-mail: info@roosvanhijken.nl )
  3. Kom in de namiddag kijken als de schapen weer naar de schaapskooi in Orvelte terugkeren.
  4. Loop het Melkwegpad langs de gigantische radiotelescopen en Kamp Westerbork. Onderweg leer je van alles over ons platenstelsel. Machtig interessant.
  5. Kinderen mogen voor € 1,50 een kijkje nemen in het Jan Kruis museum. Over striptekenen en meer!
  6. Voor een paar euro kun je terecht bij het Boomkroonpad. De naam zegt het al: je loopt tussen de boomtoppen een pad van 125 meter lang.
  7. In en om Bezoekerscentrum Dwingelderveld van Natuurmonumenten is er van alles te beleven. Waterbeestjes vangen bijvoorbeeld.
  8. Volg het voetspoor van de sabeltandtijger. Extra leuk als je eerst even de gratis app downloadt.
  9. Op verschillende plekken in de Drentse natuur staan uitkijktorens. De top 5 vind je op Drenthe.nl.
  10. Wacht tot het écht donker wordt, en dan… sterren kijken!

Toch iets meer te besteden? Check dan deze links:

Vriendenweekend vieren

Roeland geniet van mensen om zich heen. Geen wonder dat hij graag weekendjes met vrienden organiseert met de ecolodge als uitvalsbasis. Lijkt jou dat ook wel leuk? Volg dan zijn voorbeeld.

Vrijdagavond:

Start met een gezellig etentje in De Turfsteker. Bijpraten en lekker eten. Voor de één een Turfsteker Tower, de ander een Drentse Burger en voor de vegan vrienden een Coddle met humus, aardappel, bloemkool, kikkererwt en kruiden. Vervolgens naar de Ecolodge, spullen uitpakken, bedden verdelen en chillen. De een wil zijn elektrische auto opladen, de ander zichzelf (met een heerlijk ontspannende sauna). Check!

Zaterdag:

Vers BunderBrood halen bij bakker Jordy Schepers en boodschappen doen in Westerbork. Met zijn allen ontbijten (bij mooi weer aan de picknicktafel in de voortuin). Vervolgens de gehuurde MTB-fietsen ophalen bij Bike Assist in Gieten. Vanaf daar stappen we meteen de fiets op om de MTB route Gieten-Gasselte te volgen. We nemen pauze bij Het Nije Hemelriek en omdat we niet dagelijks op een mountainbike zitten, snijden we stiekem een paar stukken af (volg daarvoor de bordjes met het zwarte MTB-teken). De redelijk pittige route staat niet voor niets in de nationale MTB route Top 10, daar zijn we het in ieder geval wel over eens!  Zowel voor beginnende als ervaren MTB-ers zijn er trouwens ook volop andere routes, inclusief een beklimming van de VAM berg. Leuk voor een volgende keer.

Aan het eind van de dag komen we moe, maar voldaan aan bij de ecolodge. Tijd om even flink gebruik te maken van de regendouche, want het is te zien en te ruiken dat we goed bezig zijn geweest. Daarna met een drankje op de veranda, terwijl iemand anders dan Roeland (berucht om zijn kookkwaliteiten) het eten klaarmaakt. Na het zelfverzonnen driegangen diner even een wandelingetje over de hei en langs de IJzertijd boerderij. Daarna doorlopen naar het gezellige centrum van Westerbork en een drankje doen op het ‘Beste Terras van Drenthe’, bij Abdij de Westerburcht. En daarna weer naar de pub waar we vrijdagavond al hadden gegeten, want daar zet DJ JeeWee de boel op stelten. Later dan gepland wandelen we weer terug naar het vakantiehuisje. Ruim 20 minuten lopen, maar onder de prachtige sterrenhemel en met sterke verhalen van goede vrienden is dat geen straf.

Zondag:

Uitslapen, brunchen en vervolgens wandelen over het Melkwegpad richting Kamp Westerbork en de radiotelescopen naast het terrein. De in totaal veertien antennes vormen samen de Westerbork Synthese Radio en worden gebruikt voor sterrenkundige waarnemingen. Vet! Daarna door naar het dorp Westerbork om te borrelen en te eten bij restaurant Diggels. Weer terug in de ecolodge is het hoog tijd om uit te buiken en bij te komen van een actief, maar gezellig weekendje Drenthe. Dus: online voetbal kijken of Netflix streamen met het privé account van Roeland. En dan op een wat meer fatsoenlijke tijd naar bed, want maandag begint het gewone leven weer.

Maandag:

Op tijd opstaan, spullen inpakken en voor tien uur het huisje uit. Natuurlijk net weer iets te optimistisch gepland, dus geen tijd voor ontbijt. Dat doen we dan wel onderweg naar huis.

Bij het afscheid spreken we af, om in de zomer weer zo’n weekendje te doen. Maar dan met een programma inclusief het grootste waterpark van Nederland en een toertocht op de oldtimer tractoren van Thor-Heste uit Gees. Nu al zin in!

plattegrond Ecolodge De Bosuil Westerbork Midden Drenthe

Alle ruimte aan De Oostermaat 12

476 Vierkante meter. Dat is de oppervlakte van ons perceel op recreatiepark De Oostermaat. Oftewel: volop ruimte om in alle rust te ontspannen. Om te luieren in het gras, aan te schuiven aan de picknicktafel of een middagdutje te doen in een van de ligstoelen.

De indeling van het huisje zelf is ook gebouwd op privacy, licht en ruimte. Met slaapkamers die niet tegen elkaar aan liggen. Een aparte toiletruimte. Hoge plafonds. En alles gelijkvloers.

Al moeten we een ding eerlijk bekennen. De afmetingen van de oorspronkelijke bouwtekening kloppen niet helemaal. Omdat de muren zo dik geïsoleerd zijn, dat de buitenmaten wel kloppen, maar de binnenmaten niet. Gelukkig is er binnen en buiten het huisje nog voldoende mogelijkheid om ‘je kont te kunnen keren’, zoals Annemarie dat bij de oplevering op charmante wijze samenvatte. Wij zijn er heel blij mee. Hopelijk bevalt het jullie ook goed!