Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 3)

8. Oprit van olivijn

Olivijn is een steensoort die in grote delen van de wereld in enorme hoeveelheden voorkomt. In ons polderlandje is geen olivijn te vinden, maar de Duitse Eiffel bijvoorbeeld, ligt er vol mee. Olivijn haalt CO2 uit de lucht en breekt deze in de loop van de tijd af. Vooral als brokjes olivijn in contact komen met water en plantenwortels, neemt het bufferend vermogen flink toe. Op deze manier gebruikt, levert olivijn een bijdrage aan de CO2-reductie in de atmosfeer. Een bijkomend voordeel is dat olivijn wordt omgezet in kalkachtige producten, waardoor verzuring van de bodem wordt tegengegaan. Zie www.greensand.com

9. Laadpaal

Voor degenen die het rijden op fossiele brandstoffen al vaarwel hebben gezegd, hebben we een laadpaal op het terrein.

10. Duurzame verf

De muren en meeste kozijnen zijn geschilderd met duurzame, minerale verf. Ook alle balken en de deuren zijn bewerkt met een ecologisch middel om verkleuring tegen te gaan. Wij lieten ons adviseren door en kochten onze spullen bij www.greenpaints.nl

11. EVC-laminaat

Als vloerbedekking hebben we gekozen voor laminaat, omdat dit onderhoudsarm is. Ook belangrijk als je een huis wilt verhuren. EVC-laminaat is ‘het ecologische zusje van PVC’. Gedeeltelijk gemaakt van hergebruikte materialen, 100% afbreekbaar en recyclebaar.

Meer lezen over eco bij de ecolodge? Check ook

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 1)‘ en

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 2)

Vanuit de lucht

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 2)

3. Thermo-gemodificeerd hout

Over de duurzaamheid van thermo-gemodificeerd hout valt te twisten. Wij hebben gekozen voor snel-groeiend hout (vuren en grenen) uit Scandinavië in tegensteling tot tropisch hardhout. Thermo-gemodificeerd betekent dat het hout lange tijd is verhit tot 200 graden. De voordelen:

 • Verlengt de levensduur van het hout met 10 tot 25 jaar
 • Goed bestand tegen houtrot en schimmels
 • Hoge isolerende werking
 • Minimale werking van het hout zelf
 • Lichtgewicht

Thermo-gemodificeerd hout is gebruikt voor de bekleding van het huis, de schuur en de sauna en voor de veranda en diverse opstapjes.

4. Zonnepanelen

Wij hebben gekozen voor Solarwatt zonnepanelen uit Duitsland. Heel bewust níet uit een Aziatisch land, omdat de arbeidsomstandigheden daar uiterst discutabel zijn.

De zonnepanelen hebben een glazen achterkant ipv plastic. Glas-op-glas panelen hebben een hogere opbrengst, gaan langer mee en kunnen tegen extreme weersomstandigheden. Ze worden vervaardigd in Duitsland in een innovatieve en geautomatiseerde fabriek.

5. Verwarming

Alle verwarming werkt op elektriciteit die duurzaam is opgewekt. Hetzij door onszelf, hetzij door windmolens. De folievloerverwarming in de kamer en de badkamer zorgen voor een aangenaam klimaat. Door de goede isolatie van het huis blijft deze warmte lang hangen.

Daarnaast hebben we elektrische warmtepanelen en 2 airco-warmtepompen opgehangen.

6. Warm water

Het water wordt verwarmd middels een warmtepompboiler in de schuur. Het voordeel van een warmtepompboiler is dat deze (veel) minder energie gebruikt dan bijvoorbeeld een CV op gas of een elektrische boiler. Dit komt door een slim gebruikt van lucht en vloeistof. Het water uit onze warmtepompboiler gaat naar een elektrische boiler in huis, waardoor deze nauwelijks energie verbruikt én er altijd voldoende warm water is. Ze zijn samen goed voor 420 liter.

7. Waterrecycling

Het water uit de douche en het bad wordt hergebruikt voor doorspoelen van het toilet en de wasmachine. Dit gebeurt in de hydraloop. Hydraloop is een onderneming uit Friesland, die sinds 2018 de ene prijs na de andere in de wacht sleept voor haar innovatieve zuiveringssysteem. Het principe is, simpel uitgelegd: gebruikt water wordt opgevangen en naar de hydraloop gepompt. In de hydraloop zitten microben die het water zuiveren, zodat het schoon, helder en gedesinfecteerd wordt. De hydraloop zuivert het water via een aantal gecombineerde processen en zorgt voor schoon, gedesinfecteerd water.

Meer lezen over eco bij de ecolodge? Check ook ‘Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 1)

Met kids vakantie vieren in en om Westerbork

Dus… je gaat met je gezin een week genieten in Drenthe. Met de ecolodge van Annemarie en Roeland in Westerbork als basis. Hoe vermaak je de kinderen zonder dat je veel geld uit hoeft te geven aan tickets voor attracties?

Hierbij tien tips, doe er je voordeel mee!

 1. Loop samen het ‘Houten pad van Theodoor’ bij Orvelte. Hebben jullie de smaak te pakken? Op Drenthe.nl staan nog veel meer belevingspaden en speelbossen!
 2. Maak een veldboeket in de pluktuin bij Roos van Hijken, Meerweg 9, 9415 TC Hijken (telefoon: 0593524150, e-mail: info@roosvanhijken.nl )
 3. Kom in de namiddag kijken als de schapen weer naar de schaapskooi in Orvelte terugkeren.
 4. Loop het Melkwegpad langs de gigantische radiotelescopen en Kamp Westerbork. Onderweg leer je van alles over ons platenstelsel. Machtig interessant.
 5. Kinderen mogen voor € 1,50 een kijkje nemen in het Jan Kruis museum. Over striptekenen en meer!
 6. Voor een paar euro kun je terecht bij het Boomkroonpad. De naam zegt het al: je loopt tussen de boomtoppen een pad van 125 meter lang.
 7. In en om Bezoekerscentrum Dwingelderveld van Natuurmonumenten is er van alles te beleven. Waterbeestjes vangen bijvoorbeeld.
 8. Volg het voetspoor van de sabeltandtijger. Extra leuk als je eerst even de gratis app downloadt.
 9. Op verschillende plekken in de Drentse natuur staan uitkijktorens. De top 5 vind je op Drenthe.nl.
 10. Wacht tot het écht donker wordt, en dan… sterren kijken!

Toch iets meer te besteden? Check dan deze links:

Vriendenweekend vieren

Roeland geniet van mensen om zich heen. Geen wonder dat hij graag weekendjes met vrienden organiseert met de ecolodge als uitvalsbasis. Lijkt jou dat ook wel leuk? Volg dan zijn voorbeeld.

Vrijdagavond:

Start met een gezellig etentje in De Turfsteker. Bijpraten en lekker eten. Voor de één een Turfsteker Tower, de ander een Drentse Burger en voor de vegan vrienden een Coddle met humus, aardappel, bloemkool, kikkererwt en kruiden. Vervolgens naar de Ecolodge, spullen uitpakken, bedden verdelen en chillen. De een wil zijn elektrische auto opladen, de ander zichzelf (met een heerlijk ontspannende sauna). Check!

Zaterdag:

Vers BunderBrood halen bij bakker Jordy Schepers en boodschappen doen in Westerbork. Met zijn allen ontbijten (bij mooi weer aan de picknicktafel in de voortuin). Vervolgens de gehuurde MTB-fietsen ophalen bij Bike Assist in Gieten. Vanaf daar stappen we meteen de fiets op om de MTB route Gieten-Gasselte te volgen. We nemen pauze bij Het Nije Hemelriek en omdat we niet dagelijks op een mountainbike zitten, snijden we stiekem een paar stukken af (volg daarvoor de bordjes met het zwarte MTB-teken). De redelijk pittige route staat niet voor niets in de nationale MTB route Top 10, daar zijn we het in ieder geval wel over eens!  Zowel voor beginnende als ervaren MTB-ers zijn er trouwens ook volop andere routes, inclusief een beklimming van de VAM berg. Leuk voor een volgende keer.

Aan het eind van de dag komen we moe, maar voldaan aan bij de ecolodge. Tijd om even flink gebruik te maken van de regendouche, want het is te zien en te ruiken dat we goed bezig zijn geweest. Daarna met een drankje op de veranda, terwijl iemand anders dan Roeland (berucht om zijn kookkwaliteiten) het eten klaarmaakt. Na het zelfverzonnen driegangen diner even een wandelingetje over de hei en langs de IJzertijd boerderij. Daarna doorlopen naar het gezellige centrum van Westerbork en een drankje doen op het ‘Beste Terras van Drenthe’, bij Abdij de Westerburcht. En daarna weer naar de pub waar we vrijdagavond al hadden gegeten, want daar zet DJ JeeWee de boel op stelten. Later dan gepland wandelen we weer terug naar het vakantiehuisje. Ruim 20 minuten lopen, maar onder de prachtige sterrenhemel en met sterke verhalen van goede vrienden is dat geen straf.

Zondag:

Uitslapen, brunchen en vervolgens wandelen over het Melkwegpad richting Kamp Westerbork en de radiotelescopen naast het terrein. De in totaal veertien antennes vormen samen de Westerbork Synthese Radio en worden gebruikt voor sterrenkundige waarnemingen. Vet! Daarna door naar het dorp Westerbork om te borrelen en te eten bij restaurant Diggels. Weer terug in de ecolodge is het hoog tijd om uit te buiken en bij te komen van een actief, maar gezellig weekendje Drenthe. Dus: online voetbal kijken of Netflix streamen met het privé account van Roeland. En dan op een wat meer fatsoenlijke tijd naar bed, want maandag begint het gewone leven weer.

Maandag:

Op tijd opstaan, spullen inpakken en voor tien uur het huisje uit. Natuurlijk net weer iets te optimistisch gepland, dus geen tijd voor ontbijt. Dat doen we dan wel onderweg naar huis.

Bij het afscheid spreken we af, om in de zomer weer zo’n weekendje te doen. Maar dan met een programma inclusief het grootste waterpark van Nederland en een toertocht op de oldtimer tractoren van Thor-Heste uit Gees. Nu al zin in!

plattegrond Ecolodge De Bosuil Westerbork Midden Drenthe

Alle ruimte aan De Oostermaat 12

476 Vierkante meter. Dat is de oppervlakte van ons perceel op recreatiepark De Oostermaat. Oftewel: volop ruimte om in alle rust te ontspannen. Om te luieren in het gras, aan te schuiven aan de picknicktafel of een middagdutje te doen in een van de ligstoelen.

De indeling van het huisje zelf is ook gebouwd op privacy, licht en ruimte. Met slaapkamers die niet tegen elkaar aan liggen. Een aparte toiletruimte. Hoge plafonds. En alles gelijkvloers.

Al moeten we een ding eerlijk bekennen. De afmetingen van de oorspronkelijke bouwtekening kloppen niet helemaal. Omdat de muren zo dik geïsoleerd zijn, dat de buitenmaten wel kloppen, maar de binnenmaten niet. Gelukkig is er binnen en buiten het huisje nog voldoende mogelijkheid om ‘je kont te kunnen keren’, zoals Annemarie dat bij de oplevering op charmante wijze samenvatte. Wij zijn er heel blij mee. Hopelijk bevalt het jullie ook goed!

Romantiek in en om de Ecolodge

5 tips van Annemarie en Roeland (gelukkig getrouwd sinds 2008 😊):

 • Boek een dagje wellness, bijvoorbeeld in Westerbork bij Vitalia Beauty Wellness & Floaten. Samen even helemaal ontspannen. En als je daar niet genoeg van krijgt duik je natuurlijk gewoon de sauna of het bubbelbad van ons vakantiehuisje in.
 • Ga hunebedden spotten met de step. Of op de fiets. Of lopend. Als je het maar samen doet. Er liggen 52 stuks op jullie te wachten in Drenthe, zeg maar een voor iedere week vol liefde voor elkaar.
 • Samen drinken op de liefde, maar dan net een beetje anders? Ga dan in de ecolodge wijnproeven onder begeleiding van het Drents Wijnhuis of bezoek bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen.
 • Ga samen schaapjes tellen voor het slapen gaan. Maak bijvoorbeeld een wandeling door Nationaal Park Dwingelderveld. Je kunt je auto parkeren op parkeerplaats Lheederzand waar diverse fiets- en wandelroutes starten. Uitgestrekte heidevelden? Check! Bossen, jeneverbessen, grafheuvels, vennetjes? Check! En natuurlijk de Drentse heideschapen. Check! We zijn benieuwd hoeveel jullie er tegenkomen.
 • Maak een wandeling in het donker op de hei bij ons langs de Oostermaat en ga bij de IJzertijd boerderij zitten of liggen. Geniet samen van de sterrenhemel bij heldere nacht en doe een wens als je een vallende ster ziet.

Toffe actie van Enoma bij aanschaf zakelijk zonnestroomsysteem

Overweeg jij zonnepanelen te laten leggen op het dak van jouw bedrijf of organisatie? Dan is dit interessant voor jou.

Bij de aanschaf van een zakelijk zonnestroomsysteem geeft Enoma namelijk een verblijf in onze Ecolodge de Bosuil weg. Dat is dus dubbel duurzaam genieten. Op www.enoma.nl/ecolodge/ lees je er alles over. En wij vinden het heel erg leuk om samen met Enoma te werken. Op deze manier verleiden we zakelijke vastgoedeigenaren om een concrete stap te zetten hun ecologische footprint te verkleinen. Met een interessante business case én als bonus dus een weekendje of midweek in ons vakantiehuis.

Misschien ken je Enoma beter onder hun oude naam: ‘Groenpand Maatwerk’. Maar nu is het dus Enoma, Energie op Maat. Dit bedrijf is gevestigd in Utrecht en staat onder leiding van Mike Geytenbeek. Ze bieden maatwerkoplossingen voor het vergroenen en gasloos maken van bedrijfspanden. Een essentiële stap naar een duurzame toekomst dus.

Ze hebben ook het nodige gedaan aan de verduurzaming van onze ecolodge. Onder meer de warmtepomp boiler waarmee we onze whirlpool voorzien van warm water en de slimme EASEE laadpaal voor het opladen van je elektrische auto zijn door Enoma geïnstalleerd. Of we daarover tevreden waren? Natuurlijk! We hebben niet voor niets zo’n mooie Google Review geschreven. En daarom doen we ook mee aan deze marketingstunt van Enoma.

Kom in actie, profiteer zelf of geef het door. Start op www.enoma.nl/ecolodge/ . En wie weet slaap jij binnenkort op kosten van Enoma en ons in Ecolodge De Bosuil.

Heb jij nog cadeaubonnen over uit je kerstpakket?

Mooi! Want die kun je dus ook gewoon als betaalmiddel gebruiken als je een weekendje in Ecolodge De Bosuil boekt. Of een midweek of een week natuurlijk, kan allemaal. Het eventuele resterende bedrag kun je vervolgens bijvoorbeeld via Ideal betalen. Simpel, safe en snel.

We accepteren online onder meer de VVV Cadeaukaart, maar ook als je Happy Spirit, BeautyCadeau kaart, Biercheque, Bloemen Cadeaukaart, Bloem&Plant giftcard, Boekenbon, DA Giftcard, DE Cadeaukaart, De LOKALE Cadeaukaart, Diner Cadeau, DoenKado Tickets, Dordtpas, fashioncheque, Festival Cadeaukaart, Gelrepas, Good4fun, Horse & Gifts Digitale Giftcard, Huis & Tuin Cadeau, Jewelcard, Klus Cadeau, Nationale Kunst & Cultuur Cadeaukaart, Nationale Bioscoopbon, Nationale EntertainmentCard, Nationale Golfbon, ohmygood, Reis Cadeau, RestaurantCadeau, Rotterdampas, Shoes & Sneakers Cadeau, Sodexo – Sport & Culture Pass, Sport & Fit Cadeau, Stadspas, Sustainable Fashion Gift Card, TravelCheq, U-pas, VVV Dinercheque, VVV Lekkerweg, Webshop Giftcard, Wijn Cadeaukaart, Winkelcheque of YourGift wil gebruiken kan dat.

En zit jouw cadeaubon daar nou net niet tussen? Stuur dan even een mailtje naar info@ecolodgedebosuil.nl. Dan vinden we daar ook wel een oplossing voor!

Start nu je boeking

Isovlas

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 1)

1. Houtskeletbouw

Hout is een duurzaam bouwmateriaal omdat het een veel kleinere invloed op het milieu heeft dan steen en beton. Dat heeft vooral te maken met het productieproces. Voor baksteen en cement, de grondstof voor beton en metselmortel, is namelijk altijd een verhitting van materialen nodig.

www.degroenewoning.nl

2. Isolatie
Isovlas

Onze muren zijn geïsoleerd met vlas. Vlas is een plant die wordt geteeld voor de linnenindustrie. Er worden kleding, gordijnen en lakens van gemaakt. Vlas wordt dus niet specifiek geteeld om isolatiemateriaal van te maken. Voor isolatiemateriaal worden de zogenoemde korte vezels gebruikt die overblijven tijdens het spinnen van garen. Het is een natuurlijke reststroom uit de linnenindustrie.

De voordelen van vlas:

 • Er is weinig tot geen energie nodig om er isolatiemateriaal van te maken, het gaat minimaal 75 jaar mee, is volledig recyclebaar en heeft een positieve CO2-balans
 • Isovlas heeft de laagste zogenoemde MKI-score (MKI staat voor Milieu Kosten Indicator. Het betreft een schaduwprijs die de kosten vertegenwoordigt die nodig zijn om de schadelijke milieueffecten van de productie van een product te compenseren) van alle isolatiematerialen
 • Vlas is van nature vochtregulerend. Hierdoor krijg je geen inwendige condensatie, wat je met minerale wol wel hebt.
 • Vlas is geluiddempend, isolerend tegen brand en insectenwerend
 • Hoge RC-waarde (hoe hoger de RC-waarde hoe minder energie er door een isolatieproduct gaat)
 • Warmteaccumulatie (wat staat voor hoe snel of langzaam energie door een product gaat): ligt bij vlasisolatie in lichte constructies een factor vier hoger dan bij synthetische isolatieproducten. Hierdoor blijft het in de zomer op een dag gemiddeld een graad of vier koeler. In de winter komt de kou juist minder snel naar binnen en blijft het warmer

https://www.bouwmaat.nl/alles/materiaal/voordelen-van-isovlas/www.isovlas.nl

Triple glas

In de schuifpui zit triple glas. De voordelen van triple glas:

 • Triple glas gaat warmteverlies tegen en het houdt de kou buiten
 • Triple glas heeft ook geluidswerende eigenschappen
 • Het is moeilijker te breken dan dubbel glas (dus deels inbraakwerend)

In alle andere kozijnen zit HR++ glas.

Daglichtkoepel

In de noordzijde van het dak hebben we een 50×50 cm glazen lichtkoepel van Lightway. We hebben gekozen voor een koepel met daarin een speciaal isolatie-element. ‘De Blue Performance is een isolatie-element met dubbel of drievoudig glas (gevuld met argongas), geïntegreerd in een polystereen (XPS) isolatieplaat. Lightway heeft daarmee een unieke oplossing die de isolatie van de daglichtbuis hermetisch integreert in de isolatielaag, waarmee de koudebrug echt wordt opgeheven.’

https://www.lightwaynederland.nl/duurzaam/

Meer lezen over eco bij de ecolodge? Check ook de blog over onze Hydraloop en ‘Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 2)‘ !