Onze Blogs

Over de producten die we gebruiken en wat ons verder bezighoudt

plattegrond Ecolodge De Bosuil Westerbork Midden Drenthe

Alle ruimte aan De Oostermaat 12

476 Vierkante meter. Dat is de oppervlakte van ons perceel op recreatiepark De Oostermaat. Oftewel: volop ruimte om in alle rust te ontspannen. Om te luieren in het gras, aan te schuiven aan de picknicktafel of een middagdutje te doen in een van de ligstoelen.

De indeling van het huisje zelf is ook gebouwd op privacy, licht en ruimte. Met slaapkamers die niet tegen elkaar aan liggen. Een aparte toiletruimte. Hoge plafonds. En alles gelijkvloers.

Al moeten we een ding eerlijk bekennen. De afmetingen van de oorspronkelijke bouwtekening kloppen niet helemaal. Omdat de muren zo dik geïsoleerd zijn, dat de buitenmaten wel kloppen, maar de binnenmaten niet. Gelukkig is er binnen en buiten het huisje nog voldoende mogelijkheid om ‘je kont te kunnen keren’, zoals Annemarie dat bij de oplevering op charmante wijze samenvatte. Wij zijn er heel blij mee. Hopelijk bevalt het jullie ook goed!

Romantiek in en om de Ecolodge

5 tips van Annemarie en Roeland (gelukkig getrouwd sinds 2008 😊):

 • Boek een dagje wellness, bijvoorbeeld in Westerbork bij Vitalia Beauty Wellness & Floaten. Samen even helemaal ontspannen. En als je daar niet genoeg van krijgt duik je natuurlijk gewoon de sauna of het bubbelbad van ons vakantiehuisje in.
 • Ga hunebedden spotten met de step. Of op de fiets. Of lopend. Als je het maar samen doet. Er liggen 52 stuks op jullie te wachten in Drenthe, zeg maar een voor iedere week vol liefde voor elkaar.
 • Samen drinken op de liefde, maar dan net een beetje anders? Ga dan in de ecolodge wijnproeven onder begeleiding van het Drents Wijnhuis of bezoek bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen.
 • Ga samen schaapjes tellen voor het slapen gaan. Maak bijvoorbeeld een wandeling door Nationaal Park Dwingelderveld. Je kunt je auto parkeren op parkeerplaats Lheederzand waar diverse fiets- en wandelroutes starten. Uitgestrekte heidevelden? Check! Bossen, jeneverbessen, grafheuvels, vennetjes? Check! En natuurlijk de Drentse heideschapen. Check! We zijn benieuwd hoeveel jullie er tegenkomen.
 • Maak een wandeling in het donker op de hei bij ons langs de Oostermaat en ga bij de IJzertijd boerderij zitten of liggen. Geniet samen van de sterrenhemel bij heldere nacht en doe een wens als je een vallende ster ziet.

Toffe actie van Enoma bij aanschaf zakelijk zonnestroomsysteem

Overweeg jij zonnepanelen te laten leggen op het dak van jouw bedrijf of organisatie? Dan is dit interessant voor jou.

Bij de aanschaf van een zakelijk zonnestroomsysteem geeft Enoma namelijk een verblijf in onze Ecolodge de Bosuil weg. Dat is dus dubbel duurzaam genieten. Op www.enoma.nl/ecolodge/ lees je er alles over. En wij vinden het heel erg leuk om samen met Enoma te werken. Op deze manier verleiden we zakelijke vastgoedeigenaren om een concrete stap te zetten hun ecologische footprint te verkleinen. Met een interessante business case én als bonus dus een weekendje of midweek in ons vakantiehuis.

Misschien ken je Enoma beter onder hun oude naam: ‘Groenpand Maatwerk’. Maar nu is het dus Enoma, Energie op Maat. Dit bedrijf is gevestigd in Utrecht en staat onder leiding van Mike Geytenbeek. Ze bieden maatwerkoplossingen voor het vergroenen en gasloos maken van bedrijfspanden. Een essentiële stap naar een duurzame toekomst dus.

Ze hebben ook het nodige gedaan aan de verduurzaming van onze ecolodge. Onder meer de warmtepomp boiler waarmee we onze whirlpool voorzien van warm water en de slimme EASEE laadpaal voor het opladen van je elektrische auto zijn door Enoma geïnstalleerd. Of we daarover tevreden waren? Natuurlijk! We hebben niet voor niets zo’n mooie Google Review geschreven. En daarom doen we ook mee aan deze marketingstunt van Enoma.

Kom in actie, profiteer zelf of geef het door. Start op www.enoma.nl/ecolodge/ . En wie weet slaap jij binnenkort op kosten van Enoma en ons in Ecolodge De Bosuil.

Heb jij nog cadeaubonnen over uit je kerstpakket?

Mooi! Want die kun je dus ook gewoon als betaalmiddel gebruiken als je een weekendje in Ecolodge De Bosuil boekt. Of een midweek of een week natuurlijk, kan allemaal. Het eventuele resterende bedrag kun je vervolgens bijvoorbeeld via Ideal betalen. Simpel, safe en snel.

We accepteren online onder meer de VVV Cadeaukaart, maar ook als je Happy Spirit, BeautyCadeau kaart, Biercheque, Bloemen Cadeaukaart, Bloem&Plant giftcard, Boekenbon, DA Giftcard, DE Cadeaukaart, De LOKALE Cadeaukaart, Diner Cadeau, DoenKado Tickets, Dordtpas, fashioncheque, Festival Cadeaukaart, Gelrepas, Good4fun, Horse & Gifts Digitale Giftcard, Huis & Tuin Cadeau, Jewelcard, Klus Cadeau, Nationale Kunst & Cultuur Cadeaukaart, Nationale Bioscoopbon, Nationale EntertainmentCard, Nationale Golfbon, ohmygood, Reis Cadeau, RestaurantCadeau, Rotterdampas, Shoes & Sneakers Cadeau, Sodexo – Sport & Culture Pass, Sport & Fit Cadeau, Stadspas, Sustainable Fashion Gift Card, TravelCheq, U-pas, VVV Dinercheque, VVV Lekkerweg, Webshop Giftcard, Wijn Cadeaukaart, Winkelcheque of YourGift wil gebruiken kan dat.

En zit jouw cadeaubon daar nou net niet tussen? Stuur dan even een mailtje naar info@ecolodgedebosuil.nl. Dan vinden we daar ook wel een oplossing voor!

Start nu je boeking

Isovlas

Wat is er eco aan de Ecolodge (deel 1)

1. Houtskeletbouw

Hout is een duurzaam bouwmateriaal omdat het een veel kleinere invloed op het milieu heeft dan steen en beton. Dat heeft vooral te maken met het productieproces. Voor baksteen en cement, de grondstof voor beton en metselmortel, is namelijk altijd een verhitting van materialen nodig.

www.degroenewoning.nl

2. Isolatie
Isovlas

Onze muren zijn geïsoleerd met vlas. Vlas is een plant die wordt geteeld voor de linnenindustrie. Er worden kleding, gordijnen en lakens van gemaakt. Vlas wordt dus niet specifiek geteeld om isolatiemateriaal van te maken. Voor isolatiemateriaal worden de zogenoemde korte vezels gebruikt die overblijven tijdens het spinnen van garen. Het is een natuurlijke reststroom uit de linnenindustrie.

De voordelen van vlas:

 • Er is weinig tot geen energie nodig om er isolatiemateriaal van te maken, het gaat minimaal 75 jaar mee, is volledig recyclebaar en heeft een positieve CO2-balans
 • Isovlas heeft de laagste zogenoemde MKI-score (MKI staat voor Milieu Kosten Indicator. Het betreft een schaduwprijs die de kosten vertegenwoordigt die nodig zijn om de schadelijke milieueffecten van de productie van een product te compenseren) van alle isolatiematerialen
 • Vlas is van nature vochtregulerend. Hierdoor krijg je geen inwendige condensatie, wat je met minerale wol wel hebt.
 • Vlas is geluiddempend, isolerend tegen brand en insectenwerend
 • Hoge RC-waarde (hoe hoger de RC-waarde hoe minder energie er door een isolatieproduct gaat)
 • Warmteaccumulatie (wat staat voor hoe snel of langzaam energie door een product gaat): ligt bij vlasisolatie in lichte constructies een factor vier hoger dan bij synthetische isolatieproducten. Hierdoor blijft het in de zomer op een dag gemiddeld een graad of vier koeler. In de winter komt de kou juist minder snel naar binnen en blijft het warmer

https://www.bouwmaat.nl/alles/materiaal/voordelen-van-isovlas/www.isovlas.nl

Triple glas

In de schuifpui zit triple glas. De voordelen van triple glas:

 • Triple glas gaat warmteverlies tegen en het houdt de kou buiten
 • Triple glas heeft ook geluidswerende eigenschappen
 • Het is moeilijker te breken dan dubbel glas (dus deels inbraakwerend)

In alle andere kozijnen zit HR++ glas.

Daglichtkoepel

In de noordzijde van het dak hebben we een 50×50 cm glazen lichtkoepel van Lightway. We hebben gekozen voor een koepel met daarin een speciaal isolatie-element. ‘De Blue Performance is een isolatie-element met dubbel of drievoudig glas (gevuld met argongas), geïntegreerd in een polystereen (XPS) isolatieplaat. Lightway heeft daarmee een unieke oplossing die de isolatie van de daglichtbuis hermetisch integreert in de isolatielaag, waarmee de koudebrug echt wordt opgeheven.’

https://www.lightwaynederland.nl/duurzaam/

Meer lezen over eco bij de ecolodge? Check ook de blog over onze Hydraloop!

dit is een duurzaam plekje

We voldoen aan de ECO-logies criteria

ECO logies is het inspiratieplatform voor duurzaam en energieneutraal overnachten in eigen land. Met nu al 125+ duurzame en unieke plekjes in Nederland en België. Dit online platform hanteert twaalf heldere criteria: zes voor een laag energieverbruik en zes voor overige duurzaamheid. ECO logies staat voor solide maatregelen voor duurzaamheid. Een ECO logie voldoet daarom minimaal aan zes criteria, waarvan minimaal drie energieprestatiecriteria. Zo wordt er op gelet dat er tijdens een verblijf weinig of geen energie wordt verbruikt. Er worden ecologische schoonmaakproducten gebruikt en lokale producten voor ontbijt. Afvalscheiding is uiteraard vanzelfsprekend en wellicht is er ook circulair gebouwd.

En omdat wij ook door de selectie zijn gekomen kun je ons nu dus vinden op https://www.eco-logies.nl/gevonden/ecolodge-de-bosuil . Tip: heb je na het verblijf in ons huisje de smaak te pakken gekregen? Vind dan een volgende bestemming via ECO logies!

Je kunt ECO logies deelnemers herkennen aan hun duurzame locaties en ook aan deze hashtags: #duurzaamovernachten #duurzaamplekje #duurzaamverblijf #ecobedandbreakfast #ecobnb #ecohotel #biohotel  #ecohuisje #ecocabin #ecovakantiewoning #duurzaamreizen #groenevakantiewoning
#duurzaamtoerisme #ecolodge #ecodeluxe #ecostyle #duurzaamopvakantie #groenevakantieadressen

Zie ook de achtergrondinfo over onze Hydraloop.

In bed en bad: liefde, vriendschap en respect

Roeland is zzp’er. Hij moet zelf bedenken hoe hij zijn pensioen regelt. Hij heeft ervoor gekozen dit ecologisch en duurzaam te beleggen in een vakantiehuis in Drenthe. Op een klein park naast het Orvelterveld, zonder asfalt en straatlantaarns, waar stil nog echt stil en donker nog echt donker is.

 

Herbouwd

Het oude huisje uit 1962 was bijna geheel verrot. We hebben het laten herbouwen. Met muren, een vloer en een dak in een dampopen constructie van vlas en thermo-gemodificeerd naaldhout. Met 24 zonnepanelen uit Duitsland (en dus bewust niet uit het Oeigoeren-uitbuitende China!) en een innovatieve waterzuiveringsinstallatie uit Friesland.

Ook het interieur wilden we duurzaam en fairtrade verzorgen. Er is geen meubelstuk nieuw gekocht. Maar ja, wat te doen met matrassen en bedtextiel? Daar ging tweedehands ons wat te ver. De matrassen zorgden voor hoofdbrekens, omdat duurzaam én betaalbaar moeilijk samen lijkt te gaan. Toch hebben we ze gevonden (MattSleeps). En qua bed en bad: Kayori en Yumeko. Beide merken werken samen met Fairtrade-producenten, wat voor ons een belangrijk criterium is.

 

Kayori & Yumeko

Kayori is een verzameling meisjesnamen uit Japan en betekent ‘liefde, vriendschap en respect’. Op basis van deze waarden worden alle producten van dit Nederlandse merk geproduceerd. We kochten er niet alleen ons bedtextiel, maar ook de handdoeken, shampoo, conditioner, bodylotion en handzeep.

Een ander prachtig verantwoord bedtextiel-merk is Yumeko, ook een Nederlands merk. Hier kochten we onder meer hoofdkussens en kussenbeschermers. De hoofdkussens die we kozen zijn Kapok medium en Halfdons zacht. Het kapok komt uit Indonesië, dons en veren uit Nederland en Duitsland. Dit laatste materiaal is geproduceerd onder strenge dierenwelzijnsregels.

Eigenlijk wilde ik het hele Duurzame Warenhuis in Amersfoort wel leegkopen met mooi servies, plaids, kussens, ovenschalen, placemats, zeepbakjes… Maar eerlijk is eerlijk: zowel de geldbuidel als mijn geweten lieten van zich horen. Echt duurzaam consumeren is niet méér produceren. Het is vooral ook hergebruiken wat je kunt. Dit hebben wij waar mogelijk toegepast in de Ecolodge. En zo komt de keukeninventaris van mijn in 2022 overleden oma weer tot zijn recht.

 

Deze blog verscheen in december 2023 in aangepaste vorm als
column in het
Nieuw Mos
Magazine
.

 

Bekijk de foto’s om te zien hoe het geworden is!

Als gebruiker van de Kayori-producten kunnen wij onze gasten dezelfde producten leveren met een korting van 25% op de winkelprijs. Als je meer hierover wilt weten, neem dan contact op met Annemarie via info@ecolodgedebosuil.nl

Hoezo hydraloop?

Luxe en duurzaam, dat waren de twee kernwoorden voor het maken van de ecolodge. En met luxe bedoelt Roeland vooral: lekker kunnen douchen, uitgebreid kunnen badderen en een sauna. Daar gaat heel wat water en stroom in zitten. We hebben verschillende opties onderzocht om zo goed met water om te gaan. Grofweg waren er twee mogelijkheden: 1. Regenwater opslaan, zuiveren en gebruiken en 2. Gebruikt water recyclen. En de combinatie van deze twee.

Water slim recyclen

Uiteindelijk hebben we gekozen voor het Hydraloop systeem. Hydraloop is een onderneming uit Friesland, die sinds 2018 de ene prijs na de andere in de wacht sleept voor haar innovatieve zuiveringssysteem. Het principe is, simpel uitgelegd: gebruikt water wordt opgevangen en naar de hydraloop gepompt. In de hydraloop zitten microben die het water zuiveren, zodat het schoon, helder en gedesinfecteerd wordt. Dit water kan dan weer worden gebruikt voor het toilet, de wasmachine of de tuin. Onderaan deze blog kun je er meer over lezen.

Gezond verstand gebruiken

Inmiddels zijn er verschillende versies van het systeem. Wij hebben de kleinste gekozen. Deze is zo groot als een koelkast en past makkelijk in een kast. Via een app kunnen we zien hoeveel water er gerecycled is. Ook kunnen we de hydraloop afkoppelen als bijvoorbeeld het bad een keer moet worden schoongemaakt met een niet-ecologisch verantwoord middel.

Om de microben gezond te houden is het daarom ten strengste verboden om onder de douche of in bad haarverf uit te spoelen en chloor of andere chemische producten te gebruiken. Positief gesteld: om de waterzuivering zuiver te houden is het belangrijk om alleen ecologisch verantwoorde producten te gebruiken bij het douchen. 

Geïsoleerd

In theorie maakt een hydraloop het volgende geluid: ‘In de stand-bystand en tijdens de grijswaterbehandeling produceren de Hydraloop-apparaten een geluid van ongeveer 44 db, vergelijkbaar met het geluid van een stille vaatwasser. Tijdens het behandelingsproces hoor je het geluid van de opgeloste luchtflotatie (luchtbellen) in het apparaat en kort het geluid van de waterpomp in actie.’ In de hout-skeletbouw-praktijk blijkt dit anders. Daarom hebben wij onze hydraloop verpakt in een kast met akoestische isolatie-panelen. Nog steeds zul je de hydraloop af en toe horen. En dan weet je: ik kan gerust nóg een keer in dat heerlijke bad, want het water wordt goed besteed.

Tech specs

Zoals beloofd voor de echt geïnteresseerden een nadere toelichting: het behandelingsproces verwijdert haar, vuil, zeep en andere vervuiling uit grijs water zonder gebruik te maken van filters, membranen of chemicaliën. De Hydraloop grijswaterbehandeling combineert zes technologieën: bezinking, flotatie, opgeloste luchtflotatie, schuimfractionering, een aerobe bioreactor en desinfectie van het behandelde water met krachtig UV-licht, waardoor alle pathogene micro-organismen worden geïnactiveerd. Dus.

Lees onze blogs als je meer wil weten over de duurzame manier waarop we het huisje hebben verbouwd en ingericht.

Hydraloop Ecolodge De Bosuil Westerbork